OEFENWEDSTRIJD JOW

Jeugdoefenwedstrijden

JOW

In onze provincie worden al jaren jeugdoefenwedstrijden, kortweg JOW, georganiseerd in een kindvriendelijke sfeer. Niet het winnen is belangrijk, maar wel de vorming.

Budo Waarden
RESPECT
voor
tegenstander
& voor
scheidsrechter
INZET
moedig met
volle inzet
durven
kampen
NEDERIG
zichzelf
relativeren
& fouten
leren toegeven
EERLIJK
verlies
aanvaarden
& verdict leren
aanvaarden
CONTROLE
zichzelf
fysiek &
mentaal leren
beheersen

Ervaring leert dat kinderen die deelnemen aan wedstrijden sneller vooruitgaan & meer zelfvertrouwen krijgen. Deelname wordt daarom aangemoedigd, maar nooit verplicht.

COMPETITIE WEDSTRIJDEN

Competitie

Wedstrijden, Tornooien en Kampioenschappen

Zeker binnen de westerse cultuur wil men zich graag meten door middel van competitie. Daarom worden, zowel lokaal als internationaal, wedstrijden georganiseerd, op basis van internationale reglementen. Competitie is het 'vergelijken' van kampers op basis van vastgelegde wedstrijdcriteria.

IPPON
FILOSOFIE
efficiëntie &
effectiviteit
DOEL
GERICHT
met volle
inzet naar doel
DOEL
BEHEERSING
controle &
zelfbeheersing
BUDO
SPIRIT
martiale
waarden

Competitie is een vormingsmiddel waarbij de kamper zijn ‘vechtbekwaamheid’ verbetert en zichzelf beter leert kennen. Een trofee behalen is leuk, maar mag geen doel.

KATA & KUMITE DISCIPLINES

Wedstrijd Disciplines

Kata en Kumite (Shiai)

Er zijn twee wedstrijd-discplines…

KATA Het (schijn)gevecht zonder tegenstanders, waarin karate technieken gecombineerd worden in een formele stijloefening. De uitvoering wordt door de scheidsrechters beoordeeld door middel van vlaggen of door punten.

KUMITE Het gevecht tussen twee kampers, waarbij impact streng verboden is. Ippon-wedstrijden vertrekken van het principe dat men slechts één leven heeft. Scoort een kamper ‘ippon’ dan is de kamp meteen afgelopen. Zoniet, beslissen de scheidsrechters.

ARBITRAGE REGLEMENTEN

Wedstrijdreglementen

Arbitrage

Het wedstrijdreglement dat in JKA Belgium en in JKA Vlaanderen wordt toegepast wordt bepaald in de nationale koepel BAKF, en noemt dus Wedstrijdreglement BAKF.

De reglementen om kampen te beoordelen, bepaald door de technische nationale koepel JKA Belgium Academy, noemt Arbitrage-reglement JKA Belgium.

Wedstrijdreglement Oefenwedstrijden Arbitrage #1 Arbitrage #2
Arbitrage